Aandacht & Executieve functies

Je kind speelt met speelgoed of jullie zijn samen een spelletje aan het doen. Aandacht lijkt zo gewoon, maar hoe knap is het dat je kind zijn aandacht ergens op kan richten? Hoe kan je kind rustig spelen, zonder afgeleid te worden door de omgeving of door zichzelf, bijvoorbeeld omdat het boos, verdrietig of moe is? Dat komt door de aamdachts- en executieve functies. Aandachts- en executieve functies maken dat je kind de grote hoeveelheid informatie uit de wereld om zich heen kan hanteren en gericht kan spelen. Ook om te kunnen zien, horen, voelen of proeven, kortom de wereld om je heen verkennen met je zintuigen, is aandacht nodig.
Naarmate het ouder wordt, leert je kind meer en meer zijn aandacht te controleren. Als ouder kan je de aandacht van je kind beïnvloeden. Waar wil je kind naar kijken en mee spelen? Is het zijn lievelingsspeeltje waar jullie mee gaan spelen of juist een speeltje dat je kind niet interessant vindt? Ook de omgeving waarin je kind speelt is van invloed op hoe aandachtig het kan spelen. Staat bijvoorbeeld de televisie aan of is er speelgoed aanwezig dat je kind prikkelt om mee te spelen? Aandacht wordt ook beïnvloed door persoonlijke aspecten. Kan je kind bijvoorbeeld zijn emoties in de hand houden als het niet lukt om de puzzel te maken? Gaat het nog een keer dapper proberen het puzzelstukje opnieuw te leggen of is het te boos of moe en wil het niet meer spelen.
Aandachts- en executieve functies is de overkoepelende term voor al deze processen. Samen vormen ze een complex systeem, waarbij verschillende hersengebieden betrokken zijn.

Werkgeheugen is ook een executieve functie, maar de spelletjes en uitleg over werkgeheugen staan beschreven bij Geheugen.

Spel - balletjes rollen

Aandacht
Binnen
Buiten
Baby

Spel - Schatgraven

Waarnemen
Aandacht
Buiten
Dreumes

Spel - betoverende dieren

Peuter
Dreumes
Executieve functies
Inhibitie
Cognitieve flexibiliteit