Geheugen

In de eerste jaren leert je kind enorm veel. Het gaat bijvoorbeeld opa en oma herkennen, leert wat een koe is, kan uit een beker drinken of een blokje in de juiste vorm stoppen. Allemaal dagelijkse dingen waarbij het geheugen een rol speelt. Het geheugen is een systeem dat uit verschillende onderdelen bestaat. Je kind gebruikt deze geheugenonderdelen dagelijks en tegelijkertijd. Vanaf de geboorte is dit systeem al volop in ontwikkeling.
De ontwikkeling van het geheugen heeft een relatie met de ontwikkeling van waarnemen en aandacht. Je kind moet eerst leren iets op te merken in de omgeving en zijn aandacht hierop richten, om het daarna te leren onthouden. Bij eenvoudige dingen onthouden komt dus al heel wat kijken.
In dit hoofdstuk staan spelletjes die het geheugen prikkelen. Het begint met spelletjes die zich richten op het werkgeheugen, dat een onderdeel is van de executieve functies en veel overlap heeft met het kortetermijngeheugen. Daarna volgen spelletjes die te maken hebben met het langetermijngeheugen.

Spel - Verstoppertje in de dop

Geheugen
Peuter
Dreumes
Executieve functies
Werkgeheugen

Spel - Het verdwijnhuis

Geheugen
Buiten
Peuter
Dreumes
Executieve functies
Werkgeheugen

Spel - De blokkentoren

Geheugen
Binnen
Peuter
Executieve functies
Werkgeheugen